30 Ağustos 2018 Perşembe

Hanoi’de Yapılacak En İyi Şeyler

Vietnam’ın başkenti olan Hanoi, dünyanın en eski başkentlerinden birisi. Tarih açısından oldukça zengin olan Hanoi, efsanelerle dolu.

Zamanında Fransız kolonisi olan bu şehir, doğu ve batı etkisinde kalmış karışık bir kültüre sahip ve bu kültürü Hanoi’nin mimarisinde görebilirsiniz. Bu mimari yapılardan bazıları koloni zamanından kalma olduğu gibi duran binalar, eşsiz müzeler, dünyanın en büyük mozaik ve eski Budist tapınaklar.

Bu gizemli şehir, mutfağı, ipeği, gece hayatı ile ünlü bir şehir. Çinli, Fransız ve Ruslardan oluşan kültürel bir çeşitliliğe de sahip. Eğer kalabalık şehirden kaçmak isterseniz, sakin ve huzurlu parklardan, dağlardan ve geleneksel köylerden kısa bir uzaklıktasınız.

İşte Edebiyat Tapınağını ziyaret etmekten, Buda’nın oturduğu ağacın altında oturmaya kadar Hanoi’de yapılacak en iyi şeyler.


Tarihi Evi ve Saint Joseph Katedralini Ziyaret Edin


Hanoi’de yapılacak en iyi şeyle  listemizi en başında  Saint Joseph Katedrali bulunmakta.

Fransız koloni mimarisi ve Vietnam mimarisinin arasındaki farkı çok iyi görebileceğiniz bu iki mimariyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Tarihi Ev tam eskiden yapılan evlerin bir örneği. Bu ev iki ana bloktan oluşuyor, ön tarafında kare bir bahçe bulunuyor zemin katında, birinci katında ise küçük bir balkon bulunuyor. Bahçe binanın tam ortasında evin hava almasını ve güneş ışığının içeri girmesini sağlıyor.

"Saint Joseph Katedrali" ise Vietnam ve batı mimarisi karışımı bir mimariye sahip. Neo-Gotik tarzda yapılan katedral Roman Katolik Katedrali olarak 120 yıl önce inşa edilmiş. Fransızlar Hanoi’yi işgal ettikten hemen sonra 1886 yılında tamamlanmış inşaatı.

 Saint Joseph Katedrali ninmimarisi Paris’deki katedrallerin dizaynını andırıyor. Görünüşü, kapıları ve boyalı pencereleri ile tam bir batı mimarisine sahip. Ancak içerisi Vietnam mimarisine uygun olarak sarı ve kırmızı renkler ağırlığında dizayn edilmiş.

Old Quarters’da Gezin


Hanoi’nin en bilinen bölgelerinden birisi Old Quarters. Burası turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir iş merkezi. Hanoi sokaklarında kaldırımlarda bisiklet ve scooter süren, kalabalığın marketlere ve sokak satıcılarına akın etmesi oldukça tipik bir manzara.

Old Quarters’ı ziyaret ederken yapacak bişi olmadığı için herkes gibi trafiği çekmek zorundasınız. Ancak trafikte ikende etraftaki tarihi inceleyebilirsiniz. Fransız koloni mimarisi, budist tapınakları ve anıtları ile dolu sokaklarda kaybolmak isteyeceksiniz. Sokakta bulunan mağazalar bir asırdır orada bulunuyorlar.

Bu mağazalar genelde el sanatları mağazası ancak günümüzde daha fazla turist çekmek için daha ticari ve modernler. Şimdi bile yüz yıllardır aynı aileye ait olup, aynı Vietnam el sanatları ürünlerini satan yerler bulabilirsiniz.

Ayrıca burada bulunan bir kafe, restoran, sanat galerisi ve barları da gezebilir, Old Quarters gezisinin tadını çıkarabilirsiniz.

Ho Chi Minh Mozelesini Ziyaret Edin


Vietnam komünüst partisi başkanı Ho Chi Minh’in mezarının bulunduğu mozole, tam da 1945 yılında Bağımsızlık Bildirgesini okuyarak, Vietnam Demokratik Cumhuriyetini kurduğu noktada bulunuyor. Ho Chi Minh Mozelesi, Moskova’da bulunan Lenin’in Mozolesinden esinlenilmiş. Ancak eğimli çatı gibi özellikleri ile Vietnam mimarisi özellikleri de taşıyor.

Ho Chi Minh Mozolenin içerisi siyah, gri ve kırmızı taşlardan oluşurken, dış cephesi gri granitten yapılmış. Yapımında kullanılan bütün malzemeler Vietnam’dan temin edilmiş.

Ho Chi Minh Mozelesinin tam ortasında Ho Chi Minh’in mumyalanmış bedeni bulunuyor. Başında ise sürekli askeri bir muhafız bekliyor.

Ngoc Son Pagoda’sını Ziyaret Edin


Hoam Kiem Gölünün tam ortasında bulunan Ngoc Son Tapınağı kesinlikle ziyaret etmeniz gerekenlerin arasında yer alıyor. 13. yüzyıl’da yaşamış olan Yuan Hanedanlığına karşı savaşan askeri lider Tran Hung Dao anısına yapılmış.

Anıtın üzerinde bulunduğu ada Jade adası olarak biliniyor ve odundan yapılmış, kırmızı renkli Doğan Güneş Köprüsü ile ulaşılabiliyor.

Hanoi’deki en ünlü yerlerden birisi olan bu ada ve anıt’ın oldukça sessiz ve huzurlu atmosferinde rahatlayabilirsiniz.


Edebiyat Tapınağını Ziyaret Edin


1070’de üniversitelere ve Konfücyus gibi diğer bilim adamları için inşa edilmiş Edebiyat Tapınağı. Günümüzde en çok turist çeken yerlerden de birisi burası.

Vietnam mimarisinin özelliklerini taşıyan bu bina, günümüze kadar çok iyi muhafaza edilmiş. Zamanında en başarılı bilim adamlarının isimleri, bahçesinde bulunan taştan kaplumbağaların üzerlerine kazınırmış. Bugün ise öğrenciler burayı iyi not ve başarı için ziyaret ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder