24 Eylül 2017 Pazar

Ayvalık gezilecek yerler

Marmara Bölgesi’nin en güzel tatil ve gözde tatil beldelerinden biri olan Ayvalık, özellikle İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere olan yakınlığı ve zeytinyağı, organik bitkiler, sebzeler ve deniz mahsullerinden yapılma birbirinden leziz yemeklerinden oluşan mutfağı ile ön plana çıkıyor. Ayrıca Cunda Adası ve Şeytan Sofrası gibi turistik noktalar da yıl boyunca turist çekmekte ve ilçeyi daha da ilgi çekici hale getirmekte. Bunların yanında ilçede, Türkiye’nin en kaliteli zeytinlerinin bir kısmı da üretilmekte.
Balıkesir merkezden iki saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Ayvalık’ın dar arka sokaklarında dolaşıp tarihi binalarını ve noktalarını keşfettikçe, bu mekanı bu kadar benzersiz yapan şeyin ne olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Türkiye’nin mavi bayrak sahipli plajlarından olan Sarımsaklı Plajı, kum kaplı sahili ve masmavi denizi ile görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerin başında geliyor. Tavsiye ettiğimiz bir başka yer ise, çam ağaçları ile kaplı dik bir yolun sonunda bulunan ve sizi harika manzarası ile karşılayan Şeytan Sofrası Tepesi. Burada özellikle güneşin doğuşunu ve batışını izlemenizi tavsiye ederiz. Hem huzur içinde vakit geçirebilir hem de nefes kesici fotoğraflar çekebilirsiniz.
Ayvalık etrafında ayrıca birçok ada bulunmakta. Bunların içinde en popüleri ve bizim gitmenizi tavsiye ettiğimiz ada Cunda Adası. Adaya gelmişken tarihi caddelerini dolaşmadan ve dondurması ile kahvesini denemeden dönmeyin. Burada aynı zamanda birçok hediyelik eşya ve organik ürün de bulmak mümkün.
Bölgede geçmişte kalabalık bir Yunan nüfusu yaşamaktaydı ve o dönemden bu yana kalan birçok tarihi mekan ve kilise bulunmakta. Ayvalık’ta bulunan Taksiyarhis, Aya Athanasiu, Ayazma kiliseleri ile Cunda Adasında bulunan Agia Triyada Kilisesi ve Despot Evi, görmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi mekanların başında geliyor. İlçe, tarihin yanı sıra denizden ve deniz sporlarından hoşlananlara da hitap ediyor. Bölgedeki birçok dalış okulundan birine yazılıp dalış eğitimi alabilir veya tekne turlarına katılıp masmavi denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayvalık’ta aynı zamanda el değmemiş ve keşfedilmeyi bekleyen birçok koy da bulunmakta. Gelmişken ilçenin yakınlarında bulunan ve çarşaf gibi sularında yüzerek sessizliğin ve huzurun tadına varabileceğiniz Patricia Koyuna mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.
Ayvalık’ta çok farklı festivallerin de tadını çıkarabilirsiniz. Her yılın Eylül ayında yapılan Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri Festivali ünlü yazarları ve sanatçıları ağırlamakta. Festival esnasında birçok sergiye, derse ve konsere katılmak mümkün. Ayrıca Temmuz ayında yapılan Uluslararası Ayvalık Müzik Festivalini de tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder