24 Eylül 2017 Pazar

Assos gezilecek yerler

Ege Bölgesinin en sakin ve sessiz yerlerinden birinde bulunan ve Çanakkale’nin Behramkale Köyünde bulunan Assos, tarihin ve doğanın harmanlandığı, zeytin ve meyve ağaçları ile kaplı ve aynı zamanda şarabı ile ünlü antik bir kent. Roma ve Helenistik dönemlerde bir ticaret ve kültür merkezi de olan şehir, ziyaretçilerine masmavi denizi ve harikulade plajları ile unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerin ortasında bulunan Assos’a, Çanakkale otobüs terminalinden kalkan dolmuşlarla veya arabanızla İstanbul’dan Çanakkale’ye kalkan feribotlara inip sonrasında 100 km kadar giderek ulaşabilirsiniz.
Biga Yarımadasının güney tarafında bulunan Assos, inanılmaz eski bir yerleşim yeri ve kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına kadar dayanıyor. Bölgenin öne çıkan tarihi eserleri arasında; Yunan tanrıçası Athena’nın onuruna inşa edilen Athena Tapınağı, eski dönemlerin mezarlığı olan nekropolis, pazar yeri olan agora ve antik duvarlar geliyor.
Şehrin en hareketli ve kalabalık bölümü liman kısmı. Burada Ege mutfağının leziz yemeklerini tadabilir, liman boyunca demirlemiş balıkçı tekneleri boyunca turlayabilirsiniz. Ayrıca şehre özel dondurmaları da deneyebilir ve aynı zamanda güzel manzaralar izleyebilirsiniz. Osmanlı döneminde kurulan ve Assos’un en değerli varlıklarından olan Behramkale, koruma altındaki bölgeler arasında. Behramkale dar sokakları, tarihi taş evleri ve yemyeşil doğası ile görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler içinde. Köyde ayrıca birçok dükkan ve restoran da bulunmakta.
Assos ayrıca mavi bayrak sahibi plajlara da ev sahipliği yapmakta. Bu plajların bulunduğu en iyi yerler arasında Kadırga Körfezi, Koruoba, Sokakağzı ve Assos Limanı var. Bu noktalarda harika plajların ve masmavi derin denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Assos’un yakınında Kaz Dağı yer almakta ve bu dağın eteklerinde bulunan bir kasaba da Adatepe. Burada girişte bulunan ve körfezin tamamına bakan harika bir manzaraya sahip olan Zeus Sunağı, ilginizi ilk bakışta çekecek şeylerin başında geliyor. Burası aynı zamanda Yunan mitolojisine göre Zeus ve Hera’nın Truva Savaşını izledikleri yer. Kasabada görmenizi tavsiye ettiğimiz diğer tarihi yerler içinde de Taşmektep ve Adatepe Zeytinyağı Müzesi var. Assos’ta gitmeniz gereken yerlerden bir başkası da, çam ve zeytin ağaçları ile çevrelenmiş Yeşilyurt Köyü. Butik hotellerini ve taş evlerini beğeneceğinizi düşündüğümüz Yeşilköy’ü de görmeden ayrılmayın.
Son olarak Assos, zeytinyağı ve balıkçılık konusunda oldukça öne çıkan bir yer ve Ege Bölgesinin en leziz yemeklerinden bazılarına ev sahipliği yapmakta. Gelmişken taze deniz mahsullerini ve dondurmasını denemeden kesinlikle ayrılmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder