24 Eylül 2017 Pazar

İstanbul en iyi yerler

İstanbul ve Türkiye gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Binlerce yıllık köklü bir tarihe sahip ve Asya ile Avrupa medeniyetlerini buluşturan bir köprü olarak kabul edilen İstanbul, onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Attığınız her adımda muazzam tarihinin dokularını hissedebildiğiniz şehir o kadar büyük ki, bir haftalık bir gezintinin bile yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Geçmişten günümüze Bizans’tan Osmanlı’ya, Yunanlılara, Venediklilere ve Romalılara kadar birçok değişik halkın yönetimi dönem dönem elinde bulundurduğu ve içinde kendinizi kaybedeceğiniz İstanbul’da gidebileceğiniz ve görebileceğiniz en iyi yerleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

İstanbul Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler konusunda oldukça zengin bir şehirdir. İstanbul’da gidebileceğiniz en iyi yerlerin başında ünlü Topkapı Sarayı geliyor. Haremi, hırslı devlet adamları ve komplo peşinde koşan hadımları ile bu saray, 15. ile 19. Yüzyıl arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun idari merkezi olarak kullanılmış. Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Topkapı, 19. Yüzyılda saray eşrafı başka yerlere taşınana kadar onların evi görevi de görmüş. Burada hazine bölümünü gezebilir ve ünlü Kaşıkçı Elmasını görebilirsiniz. Ayrıca harem balkonuna çıkıp enfes İstanbul manzaraları da izleyebilirsiniz.
Gidebileceğiniz oldukça ilgi çekici başka bir yer de, İstanbul’un yedi tepesinden birinde bulunan ve Haliç’e bakan, şehrin sembollerinden biri olan Süleymaniye Cami. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile ünlü Mimar Sinan’ın tasarımı ile inşa edilen cami, şehrin en büyük camisi olmasa da en görkemlilerinden biri ve isminin hakkını veriyor. Camisini ve külliyesini ziyaret edebilir ve güzel manzaralar eşliğinde çay içebilirsiniz. Caminin doğu tarafındaki Süleymaniye Hamamı halen kullanıma açık. Süleymaniye Cami’nin özellikle iç dekorasyonuna hayran kalacağınızı garanti edebiliriz.
İstanbul’un gidilecek yerleri saymakla bitmiyor. Bir sonraki durağımız, Sultan 1. Abdül Mecit tarafından inşa ettirilen ve Osmanlı’nın son dönemlerinde saray ailesinin evi ve idari merkez olarak kullanılan, aynı zamanda Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yer olan Dolmabahçe Sarayı. İç tasarımını Paris Operasının tasarımcısının yaptığı saray, oldukça şaşalı ve yapımında hiçbir lüksten kaçınılmadığını görebiliyorsunuz. Selamlık, Harem ve Veliaht Dairesi olarak üç kısımdan oluşan sarayı, rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Ancak günlük ziyaretçi kapasitesi 3000 kişi ve hafta sonları bu sayı hemen doluyor, dolayısıyla mümkünse hafta içi gelmenizi tavsiye ederiz.
Gidebileceğiniz bir başka en iyi yer de Kapalı Çarşı. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle ufak bir bedesten olarak inşa edilen çarşı, gidererek büyüyerek bugünkü labirent gibi halini almış. Kapalıçarşı’da yaklaşık 4000 dükkan bulunmakta ve içeride oldukça ilginç mallar bulabilirsiniz. Alışveriş yaparken sıkı pazarlık yapmaya hazır olun!

İstanbul Görülecek Yerler

İstanbul görülecek yerler konusunda size birçok farklı alternatif sunabilir. İstanbul’da görülecek onlarca yer var ve bu yazımızda bunların hepsini anlatmamız mümkün değil. Bizlerin tavsiye ettiği en iyi yerler başında, Bizans imparatoru I. Jüstinyen tarafından kilise olarak inşa ettirilen ve daha sonra Osmanlı yönetiminde camiye dönüştürülen, son olaraksa Atatürk’ün emriyle 1935 yılında müze haline getirilen Ayasofya. Yenilikçi mimari tarzı, muazzam zenginlikteki tarihi ve dini açıdan önemi ile ön plana çıkan bu mekan, harika bir güzelliğe sahip. İç tasarımı da oldukça etkileyici olan Ayasofya, Sultanahmet Meydanında bulunmakta.
Görebileceğiniz en iyi yerlerden bir başkası da, yine şehrin sembollerinden olan Sultan I. Ahmet’in büyük projesi Sultanahmet Cami. Avlusu en büyük cami olma özelliğine de sahip olan Sultanahmet’in içi, on binlerce İznik çinisi ile kaplı ve 260 pencere var. Ana kapısından sadece namaz kılacakların girmelerine izin veriliyor ve ibadet anlarında cami, namaz kılmayacaklara kapalı.
Mutlaka görmeniz gereken çok ilginç bir yer de, İmparator I. Jüstinyen tarafından inşa ettirilen ve şehirde bu zamana kadar kalmayı başarabilen en büyük sarnıç olan Yerebatan. 336 sütun üzerine inşa edilmiş olan bu yeraltı sarnıcı, Karadeniz’den su taşımak için kullanılmış. 1987’de büyükşehir belediyesi tarafından restore edilip ziyarete açılan sarnıçta dolaşırken, tavanından su aktığını ve etrafta dolanan sazan balıklarını göreceksiniz. Mekan oldukça ilginç.
Umarız İstanbul en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder