23 Ağustos 2017 Çarşamba

Fes En İyi Yerler

Fes ve Fas gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. 20. yüzyılın başlarına kadar Fas’ın başkenti olan ve halen daha ülkenin ruhani ve kültürel merkezi olarak kabul edilen Fes; sarayları, müzeleri, camileri, çeşmeleri ve dar sokakları ile 1200 yaşından büyük ve köklü bir geçmişe sahip bir şehir. Labirent gibi sokaklarında dolaşmak eğlenceli olsa da, yankesiciliğe karşı dikkatli olmanızda fayda var. Aşırı hareketli olmasına rağmen kültürel anlamda oldukça zengin olan Fes’de gidebileceğiniz en iyi yerleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Fes-en-iyi-yerler

Fes Gezi Maliyetleri

Hosteller Fes’de inanılmaz ucuz. 8-9 Euro’ya çok yataklı odalar ve yaklaşık 21-22 Euro’ya çift kişilik odalar bulabilirsiniz. Otel fiyatları da 20 Euro civarından başlamakta. Airbnb’den de gecelik 15 Euro’dan başlayan fiyatlarla daire bulabilmeniz mümkün. Ulaşım da oldukça ucuz. Otobüs biletleri mesafeye göre en fazla yarım Euro.

Fes Gezilecek Yerler

Fes gidilecek yerler konusunda birçok alternatife ev sahipliği yapmaktadır. Fes’de gidebileceğiniz en iyi yerlerin başında, duvarlarla kaplı olan şehrin en popüler turist noktalarından biri olan medineyi gezmenizi tavsiye ederiz. Yerel yemeklerin kokuları, insan seli, el işi ustaları ve sürü şeklinde geçen hayvanları ile burada her zaman görecek veya yapacak bir şeyler var. Bu labirent gibi sokaklarda gezinip Fas’ın zengin kültürünü ve tarihini yaşayabilirsiniz; ancak hırsızlara dikkat etmenizi ve eşyalarınızı yakın tutmanızı öneririz.
Gitmenizi tavsiye ettiğimiz ilginç başka bir yer de, işçilerin derileri boyadıkları ve pembe, kahverengi, beyaz ve sarı gibi farklı renklere tabakladıkları Chouara Tabakhanelerini görmenizi öneririz. İşlemin yapıldığı renklendirme çukurlarına girmek yasak olsa da izleyebileceğiniz birçok yer var. Tavsiyemiz, size mekanı göstermeyi teklif eden çığırtkanlardan uzak durmanız.
Fas oldukça zengin bir mutfağa sahip. Yemek yiyebileceğiniz en iyi yerlerden biri olarak, Batıdan esinlenilmiş, kocaman ve leziz deve burgeri ile ünlü olan Cafe Clock’a gitmenizi tavsiye ederiz. Ağzınızda eriyen tereyağı gibi tavuklu kuskusuna bayılacaksınız. Burada yemek kurslarına dahi katılabilirsiniz!

Fes Görülecek Yerler

Fes görülecek yerler konusunda oldukça zengin bir şehirdir. Fes, aynı zamanda Afrika’nın en büyük camilerinden ve dünyanın en eski üniversitelerinden birine de ev sahipliği yapmakta. Kairaouine Camisi Tunuslu bir kadın mülteci olan Fatima el-Fihria tarafından inşa ettirilmiş ve şu anda namaz esnasında 20.000 kişiyi barındırabilmekte. Gayri-müslimler içeri alınmamakta ve bina, harika bir mimari tasarıma sahip. Bu camiye ek bina olarak yapılan el-Attarine Medresesi de 14. Yüzyılda Abu Said tarafından kurulmuş. Sedir ağacından yapılma avlusu, mozaikleri, oymaları ve harika işlenmiş detayları ile medrese, ziyaret edilmeyi kesinlikle hak ediyor.
Ziyaret edebileceğiniz muhteşem bir başka medrese de, Fas zanaatkârlığının nadide örneklerinden biri olan ve sultan Bou Inan tarafından yaptırılan Bou Inania Medresesi. Alçıları ve kafes işleri gerçekten büyüleyici ve genelde ufak bir ibadet yeri içeren çoğu medresenin aksine bu medresede bir cami bulunmakta. Yeşil çinilerle kaplı minaresi ve mermer sütunları görülmeye değer.
Fes’de ayrıca bir Yahudi Mezarlığı ve Sinagog bulunmakta. 9. ve 11. Yüzyıllar arasında gelişme gösteren Yahudi topluluğu, kalan dönemlerde çeşitli ayaklanmalara katılmışlar, öldürülmüş ve sürgün edilmişler. Şehirdeki Yahudi Mezarlığı Fas’taki en eski mezarlıklardan biri ve buranın sonunda bulunan Habarim Sinagogu’nda da eski eserlerden, fotoğraflardan ve kartpostallardan oluşan bir müze bulunmakta.
Buraların haricinde Kraliyet Sarayını ve bahçelerini de görmenizi tavsiye ederiz. İçeriye girmek yasak olsa da, sarayın devasa kapısındaki pirinçten yapılma kulplara yakından bakabilirsiniz. Ayrıca saray boyunca devam eden Rue Bou Khessissat Caddesinde de yürüyüş yapabilirsiniz.
Fes’de son olarak; M.Ö. 3. Yüzyılda geliştirilen ve Roma yönetimi altında hızla gelişip yaklaşık 40 hektar alanı kaplayan, UNESCO Dünya Mirası listesinde olan Volubilis’e günübirlik gitmenizi tavsiye ederiz. İnanılmaz büyük olan bu yerde moziklere, sütunlara ve binalara oldukça yakından bakabilir, hatta kalıntılara tırmanabilirsiniz.
Umarız Fes en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder