22 Mayıs 2019 Çarşamba

Johannesburg’da Yapılacak En İyi Şeyler

Johannesburg denizden 550 metre yukarıda olduğu için doğal su kaynağı olmadan, içinde bulunduğu coğrafyanın doğal altyapısı bir şehrin ihtiyaçlarını karşılamasa da dünyanın en büyük şehirlerinden birisi.

İçinde bulunduğu coğrafya sadece altın açısından çok zengin olduğu için var olmayı sürdürebilmiş bir şehir aslında. Sahip olduğu altın zenginliği dış güçlerin de ilgisini çekmiş tabii. Küresel ekonomik kriz sonrasında, 1950’lerde Güney Afrika Devleti dünya tarihindeki en çirkin anayasal ırkçılık yasasını çıkardı. 1994’e kadar, yani yaklaşık 50 sene boyunca sürdü bu “apartheid” denen ırkçı uygulama dönemi. Yıllarca süren ayrışmanın sonunda yasa kaldırıldı ama yer altındaki zenginlik çoktan sömürülmüştü.

Bunca acıya ve zulme rağmen Johannesburg tekrardan yenilenmiş ve hayata tutunmuştur. Her yerde karşınıza çıkan tarihi ile zor bir şehir olsa da, Güney Afrika’nın bugünkü haline nasıl geldiğini anlamanızı sağlayacaktır eğer Johannesburg’ta yeterince zaman geçirirseniz.

Apartheid Müzesini Ziyaret Edin


İlk olarak Johannesburg’u ve Güney Afrika’yı daha iyi anlamanız için gitmeniz gereken yer kesinlikle bu müze. Irkçılığın ne kadar kötü ve acı olduğunu size en iyi şekilde gösterecek müzeye, size rastgele verilen “siyah” yada “beyaz” bilet ile girebiliyorsunuz.

Müzeye giriş için biletlerinizi önceden alamıyorsunuz. Ancak zaten buna ihtiyacınız da yok, çünkü müze her gün açık. Müzenin içerisindeki düzen çok iyi olmadığı ve sergiler kronolojik sıralamaya göre olmadığı için, burayı bir rehber ile gezmenizi öneriyoruz.

Johannesburg Tur Otobüsünde Gezin


Tur otobüsleri şehri keşfetmenin en eğlenceli ve iyi yollarından birisi. Kısa sürede şehrin düzenini anlayabiliyorsanız bu turlarla ve oldukça bilgi ediniyorsunuz. Johannesburg gibi her sokağın güvenli olmadığı bir şehirde tek başınıza dolaşmak yerine tur otobüslerini tercih etmek akıllıca ve güvenli olur.

Bu yüzden Johannesburg’ta yapacaklarını planlamadan önce tur otobüsü ile gezerseniz, şehri öğrenerek ve bilgilenerek daha doğru planlar yaparsınız. İnternet üzerinden biletinizi alırsanız daha ucuza geliyor. Ayrıca bir kaç gün kullanmayı düşünüyorsanız, çoklu biniş bileti almanızda fayda var.

İnsanlığın Beşiği’ni Ziyaret Edin


Johannesburg şehrinin birazcık dışarısındaki Gauteng bölgesinde bulunan İnsanlığın Beşiği, UNESCO Dünya Mirası alanlarından birisi. İnsanlığın doğum yeri olarak bilinen bu yerde, insanlığın en eski yaşam formlarının kalıntıları bulunmuş. 2 milyon yıl yaşında ki insan ırkının eskinin ataları olan Bayan Ples ve Küçükayak da burada bulunmuş. İki tane ana bölümü var buranın. Sterkfontein’da Bayan Ples ve Küçükayak bulunmuş, buradaki mağaraları da inceleyebiliyorsunuz. Marpoeng ise size insanlığın ve dünyanın nasıl başladığının interaktif bir şekilde anlatıldığı bir yer.

Buraya eğer arabanız var ise arabayla, yok ise de bir çok turdan bir tanesi ile gelebilirsiniz buraya.

Carlton Centre’da  Johannesburg’a Tepeden Bakın


50 katlı Carlton Centre, Afrika kıtasındaki en yüksek bina ve aşağısındaki kalabalık ve yoğun şehrin tam panaromasını sunuyor bizlere. 223 metre yüksekliği ile dünyadaki en yüksek gökdelenler sıralamasına bile girmese de, Afrika’nın en yükseği olduğu için “Afrika’nın Zirvesi” adını almış.

Bir zamanlar çok ünlü misafirleri ağırlamış olan Carlton Hotel’e ev sahipliği yapıyormuş bu bina. Ancak 1990’lardaki krizde otel kapatılmış ve halen açılmamış durumda.

En tepeye çıkarak manzarayı görebilmek için bilet almanız gerekiyor. Her gün kapıları ziyaretçilere açık olan tesis, sadece gündüzleri çalışıyor.

Küçük bir uyarı da, Carlton Centre’ın bulunduğu yerde tek başınıza gezmenin güvenli olmayabileceğini duyduk. Bu yüzden zaten tur otobüsünün güzergahı üzerinde olan merkeze tur otobüsü ile yada taksi ile kapısına kadar gitmenizi öneriyoruz.

SAB Bira Dünyası


1985’te kurulan Güney Afrika bira fabrikası uzun yıllardır enfes bira üretimi yapan bir fabrika. Eğer farklı biralar tatmayı ve denemeyi seviyorsanız, eminiz ki SAB tarafından üretilmiş bir bira denemişsinizdir.

Geçen yıllarda Corona, Becks, Stella Artois, Budweiser, Miller gibi dünyaca ünlü biralarında üretimi yapan Avrupalı bir firma tarafından satın alınmış SAB. Bütün bu markaları tadabilmenizin yanı sıra, Güney Afrikanın bira tarihini de size anlatıyor. Biranın ülkeye sosyal, kültürel ve ekonomik etkisini de açıklıyorlar.

Eğer birazcık bira içmeye, denemeye ve öğrenmeye meraklıysanız, Johannesburg’da yapacağınız en iyi etkinliklerden birisi kesinlikle SAB Bira Fabrikasını ziyaret etmek.

Anayasa Tepesi’ni Ziyaret Edin


Anayasa tepesi eski ve yeninin buluştuğu bir yer. 19. yüzyıl kalesinin bulunduğu tepe, tarihte Nelson Mandela ve Gandhi gibi ünlü aktivistlerin esir tutulduğu bir hapishane olarak da kullanılmış. Bugün ise Güney Afrika Anayasa Mahkemesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Eğer bulunduğunuz şehrin tarihi ile ilgilenmeyi seviyorsanız. Johannesburg’da gitmeniz gereken yerlerden birisi burası.

Burayı dilerseniz ücretsiz olarak kendi başınıza ziyaret edebilirsiniz, ancak daha iyi anlayabilmek için rehberli bir tur ile gezmenizi öneriyoruz. Bu tur Apartheid Müzesi ve Hill’i kapsıyor. Sadece Apartheid Müzesi turlarına katılmayı düşünüyorsanız, ikili tur daha karlı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder