22 Mayıs 2019 Çarşamba

Gambiya’da Gezilecek En İyi Yerler

Gambiya’nın ilginç bir turizm sezonu var. Mart ayından başlayarak kız turizm periyoduna kadar çok yoğun bir sezon geçiriyorlar. Avrupa'dan gelen turistler ülkelerinde yaz ayları geldiği zaman evlerine dönüyorlar ve Gambiya’daki her restoran ve otel kapılarını kapatıyor.

Böyle yüksek inişli ve çıkışlı bir turizm tarzı, geçimini turizmden sağlayan yerliler için çok zorlu bir durum ortaya çıkarıyor. Yüksek turistin geldiği dönemde aşırı yoğun çalışıp, düşük dönemde de hiçbir iş yapamadan  birikimleri ile geçinmeye çalışıyorlar.

Rehber Bulmak


Gambiya'daki yüksek turist dönemleri rehber hizmetlerinin de fiyatlarını haliyle yükseltiyor, neredeyse bir Avrupa veya Amerika Birleşik Devletlerindeki rehber fiyatları ile aynı fiyatlara bulabiliyorsunuz. Yarım günlük bir rehberi 50$ gibi bir fiyata bulabilirsiniz.Dilerseniz pazarlıkla bu fiyatı aşağıya da çekebilirsiniz, ancak yaklaşan kış sezonu ve rehberin bakacak bir ailesi olduğunu düşününce içiniz el vermeyecektir eminim.

Şehirde, sahillerde ve otellerin dışında size rehberlik servisi vermek isteyen taksi sürücüsü, garson yada başka birileri olacaktır. Bunları ücretsiz teklif etmelerine karşın güvenmek hayli zor. Eğer rehber seçerken öncelik güvenlik ise, Turizm Bakanlığının sabit tarifeden sunduğu rehberler bulunuyor. Ancak ortalama fiyatın biraz daha üstünde bir ücret talep ediyorlar.

Bijilo Ormanı Koruma Alanı


Bijilo Ormanı Koruma Alanı Gambiya’da gitmeniz gereken ilk yerlerden birisi. Parkın içerisinden kısa bir yürüyüşle, yer fıstığı yiyen verve maymunları (eski dünya maymunları olarak da bilinirler) ile karşılaşıyorsunuz. Hayvanları beslemenin yasak olduğunu söyleyen uyarılar var parkın girişinde, onları beslemek avlanma iç güdülerini körelttiği için  doğru değilmiş. Ancak birçok rehber bu küçük öfkeli hayvanları eğlence için besliyor birazcık. Hatta bazı rehberler maymunları yemek için zıplamaları için bile eğitmiş.

Size masum ve istekli bir şekilde, onlara yer fıstığı vermeniz için bakınan tatlı maymunlara direnmek zor. Ancak bilinçli bir turist olup onları beslemez iseniz hemen yakınlardaki meyveleri yemeye başlıyorlar.

Kachikally Timsah Havuzu


Yerliler tarafından iş adamları için iyi bir gelecek simgesi ve kadınlar içinde doğurganlık verdiği söylenen havuzun içerisinde canlı timsahlar bulunuyor.

Sizi tek lokmada yiyebilecek kadar güçlü bu hayvanlara dokunmak ve onlarla yüzmek isterseniz, havuza girerek onlara yaklaşabilirsiniz. Havuzun kenarındaki insan boyutlarında olan timsaha dokunarak onunla fotoğraf çekinebilirisiniz.

Serakunda Pazarı


Ülkenin başkenti Banjul olmasına rağmen, ülkenin en büyük şehri ve ticaret merkezi Sekunda. Çok büyük ve yoğun bir pazar olan Serakunda Pazarında, turistler için mücevher, kıyafet ve ayakkabı, el yapımı süs eşyaları bulabilirsiniz.

Ama pazarın asıl ilginç tarafı, yerlilerin yiyecek aldığı kısım. Fakirliğin en kötü taraflarını açıkça burada görebilirsiniz. Ciğer, böbrek, kalp gibi hayvan parçaları, rastgele ve hijyen adına hiçbir önlem olmadan, etrafında kurumuş kanlar ve sinekler ile tahta tezgahlarda satılıyor. Bu koşulları gördüğünüzde, iyi ki bu koşullarda yaşamak zorunda olmadığınıza şükür edecek, keşke Gambiya halkınında böyle yaşaması gerekmese diyeceksiniz.

Sizin için alacak bir şey belki bulamayacaksınız pazarda ancak gittiğinizde göreceksiniz ki pazarın %80’i kadınlardan oluşuyor. Sırtlarında yada önlerinde bebekleri ile satıcılık yapan veya alışveriş yapan kadınlar göreceksiniz. Gambiya’daki kadınlar gerçekten oldukça üretken ve çalışkan.

Gambiya Balıkçı Limanı


Gambiya'da en bol ve en ucuz yiyecek balık. İskarmozdan yıldız balığına, kedi balığından orkinoza kadar birçok balığı bulabileceğiniz Gambiya, balık türü açısından oldukça zengin. Git gide büyüyen balıkçılık sektörü, yerliler için de güvenilir bir geçim kaynağı.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler
Avrupa'da gezilecek en iyi yerler
Amerika'da gezilecek en iyi yerler

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder