29 Kasım 2017 Çarşamba

Sümela Manastırı gezisi

Türkiye ve Sümela Manastırı gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerlerhakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Yunanca’daPanagia Soumela olarak bilinen ve Sümela’nın Bakire Meryem’i anlamına gelen Sümela Manastırı, Roma İmparatorluğu’nun Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmasından kısa süre önce 4. Yüzyılda inşa edilmiş ve efsaneye göre Atinalı iki rahip Barnabas ve Sopronius, Meryem’in mucizevi bir ikonunu bir mağarada bulmuşlar. Çağlar boyunca korunarak günümüze kadar gelen manastır, ne yazık ki 20. Yüzyılda zor dönemlerden geçmiş ve içindeki muhteşem freskler, ziyaretçiler tarafından hasara uğramış. Yine de son yıllardaki hükümetlerin çabası ile manastır tekrar koruma altına alınmış ve müzeye dönüştürülmüştür. Sümela Manastırı gezisi yazımızı okumaya devam edin.
Sümela Manastırı Trabzon’un 30 km kadar uzağında bulunmakta ve Maçka’ya yakın bir konumda. Buraya ulaşmanın en kolay yolu bir tura katılmak veya Maçka merkezden kalkan dolmuşlara binmek. Arabayla gelmek isterseniz manastırın çok yakınında bulunan Hacı Barbara Tapınağı önünde bulunan otoparka arabanızı bırakabilirsiniz.
İmparator I. Theodosius döneminde M.S. 386 yılında inşa edilen Sümela Manastırı, tarihi boyunca birkaç kez yıkılmış ve farklı imparatorların dönemlerinde restore edilmiştir. İmparator Jüstinyen’in emri doğrultusunda da 6. Yüzyılda General Belisarius tarafından genişletilmiştir. 13. Yüzyılda ise şu anki görünümüne kavuşmuştur. O dönemde imparatorluk hazinesinden pay alan manastır, Fatih Sultan Mehmet’in yönetimine Osmanlı buyruğuna geçtiğinde ise manastıra padişahın koruması garanti edilmiş ve kazanılmış hak ve imtiyazları, Fatih Sultan Mehmet’ten sonraki padişahlar tarafından da devam ettirilmiştir.
Rus Çarlığı tarafından 1916–1918 yılları arasında yapılan kuşatmada Rus hakimiyetine geçen manastırın arazisi, Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesi sonrasında terk edilmiş, ayrılan rahiplerin kendileri ile birlikte herhangi bir eşya götürmelerine izin verilmemiştir. Onlar da Sümela’nın meşhur Meryem Ana ikonunu Aziz Barbara Tapınağının altına gömmüşler ve 1930 yılında da bir rahip, gizlice manastıra dönüp ikonu almış ve Yunanistan’da bulunan yeni PanagiaSoumela Manastırı’na götürmüştür.
Sümela Manastırı günümüzde popüler ve turist merkezidir ve arz ettiği kültürel ve dini önemden ötürü dünyanın dört bir yanından oldukça ilgi görmektedir. Manastırın ana bölümleri Kaya Kilisesi, ibadet odaları, sınıflar, misafir evi, kütüphane ve Doğru Ortodoks Hıristiyanlar tarafından saygı gösterilen membadır. Girişte bulunan su kanalı, geçmişte manastıra su sağlamak için kullanılmış olup uçurum kenarına inşa edilmiştir. Manastıra girmek için epey uzun ve dar merdivenleri çıkmanız gerekmekte. İçeri girdiğinizde sizi bir muhafız odası karşılamakta ve aşağıya inen merdivenleri kullandığınızda iç avluya çıkmaktasınız. Uçurumun ön kısmındaki balkonlu büyük bina ise 19. Yüzyıl ortalarında yapılmış ve rahiplerin odaları olarak ve misafirler ağırlamak için kullanılmış.
Kaya Kilisenin iç ve dış duvarları ile kilise bitişiğindeki ibadet odasının duvarları oldukça etkileyici ve yüksek kalitede freskler ile dekore edilmiş. Ancak ana teması İsa ve Meryem Ana olan bu freskler, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi oldukça tahrip edilmiş.
Umarız Sümela Manastırı gezisi yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Originally published at www.eniyiyerler.com.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder