25 Kasım 2017 Cumartesi

Zeugma gezilecek yerler

Gaziantep ve Zeugma gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
“Geçit” anlamına gelen ve Büyük İskender’in generallerinden biri olan Seleucus tarafından M.Ö. 3. Yüzyılda kurulan Zeugma, Türkiye’de ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi alanların başında geliyor. Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan bu antik kente, İstanbul ve Ankara’dan uçuşlarla Gaziantep’e gelerek ve havaalanından kalkan otobüslere binerek ulaşabilirsiniz.
Önceleri “Euphrates Selevkaya” adı ile bilinen şehir, Roma hakimiyetine girdikten sonra Zeugma adını almış ve tarihi İpek Yolunun üzerinde bulunan önemli bir şehir haline gelmiştir. A, B ve C bölgeleri olarak üç bölgeye ayrılmış olan Zeugma, Roma mozikleri ile tanınmakta ve her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi Büyük İskender zamanında kurulan Zeugma, en parlak çağlarını Roma döneminde yaşamış olup özellikle heykeller, kabartmalar ve mezar taşları açısından zengindir. Şehir ayrıca mühürleri ile ünlü olup sayıları 100.000’e ulaşan mühürler ile bir müzede kayıtlı en fazla sayıda mühre sahip olma ile ilgili Türkiye’nin dünya rekoru kırmasını sağlamıştır. Bu mühürler dönemin zenginliğini ve ticareti ilişkilerini yansıtmaktadır.
Ayrıca mozaikler şehri olarak da bilinen Zeugma’da devam etmekte olan kazılar tamamlandığında, Gaziantep’teki müzede sergilenen mozaik koleksiyonunun dünyanın en büyük mozaik koleksiyonu unvanını ele geçireceği tahmin edilmektedir. Burada aynı zamanda Romalılar için bolluk, bereket ve gücün simgesi olan Mars’ın bronz heykeli de, kazılar esnasında ortaya çıkarılan en önemli kalıntılardan bir tanesidir. Mozaiklerden bahsetmişken; Yunan mitolojisinde tüm dünyanın Tanrıçası olarak kabul edilen Gaia onuruna yapılmış olan Gaia heykeli de, gizemli bakışları ile şehrin sembollerinden biri olmuştur. Bunların yanı sıra Triton, Dionysus, Satir, Afrodit’in Doğumu, Aşil, Oceanus ve Tethys gibi bir çok mitolojik karakterin mozaikleri de yapılan kazı çalışmalarında bulunan önemli eserlerdendir.
Zeugma aynı zamanda değerini geçmişten bugüne koruyabilen bölgelerden biridir ve bölgenin daha iyi tanınmasını sağlamak amacıyla festivaller ve çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Bunların içinde Zeugma Kültür ve Turizm festivali, şehrin sosyal ve kültürel aktivitelerinin sayısını artırmayı ve anıtların korunmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Umarız Zeugma gezilecek yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder